Tijdens de Week tegen Kindermishandeling, op de dag van de Rechten van het Kind – 20 november 2020, van 13.00 tot 15.30 uur, organiseert de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid in samenwerking met de GGD Haaglanden en de Gemeente Den Haag, de jaarlijkse themabijeenkomst, die dit jaar in verband met corona via een livestream online is te volgen. De bijeenkomst vanuit het Museum Beeld en Geluid te Den Haag is bestemd voor mensen die te maken hebben gehad met kindermishandeling en voor professionals. Het thema van deze jaarlijkse bijeenkomst is ‘Getekend’, sporen van kindermishandeling met een mooi inhoudelijk programma. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.
De dag zal worden geopend door Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid en 1e locoburgemeester van Den Haag met een indringende persoonlijke videoboodschap om aandacht te vragen voor het thema kindermishandeling en huiselijk geweld.
Em. prof. dr. Peter Adriaenssens, bekend kinder- en jeugdpsychiater, zal dieper ingaan op de sporen van kindermishandeling. Tevens gaat Peter in gesprek met de deelnemers aan de documentaire over relevante thema’s zoals veiligheid, vertrouwen en verwerking.
Zijn klinische interessegebieden zijn trauma, depressie en hechtingsstoornissen. Daarnaast was Peter Adriaenssens directeur van het Vertrouwenscentrum kindermishandeling Vlaams-Brabant. Hij was ook hoofddocent kinder- en jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Professor Adriaenssens is auteur van verschillende boeken over jongeren en opvoeding.
Een leven getekend door kindermishandeling
Initiatiefneemster en inhoudsdeskundige Hameeda Lakho geeft tijdens de themabijeenkomst een korte introductie op het ontstaan van het project en de deelprojecten zoals de documentaire, rondreizende expositie en het boek.
Het project ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’, een samenwerking van Hameeda Lakho, Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders, toont op indrukwekkende wijze wat de gevolgen zijn van kindermishandeling op een volwassen leven.
AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK
De themabijeenkomst is bedoeld voor ervaringsdeskundigen, lotgenoten en zorgprofessionals binnen gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, GGZ en rijksoverheid. Als u zich heeft aangemeld, heeft u inmiddels een link voor de gratis livestream ontvangen.
Voor de Academie van Herstel en Ervaringsdeskundigheid wordt het project mede mogelijk gemaakt door de EO, programmamaker Gijs Wanders, kunstenaar Herman van Hoogdalem, Gemeente Den Haag, GGD Haaglanden, Fonds Slachtofferhulp, Augeo Foundation en Zonta Nederland en Caroline Mobach & Partners B.V.