Succesvolle themabijeenkomst en boekpresentatie 'Zie je mij?'

Succesvolle themabijeenkomst en boekpresentatie ‘Zie je mij?’

In de Week tegen Kindermishandeling organiseerden de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en de GGD Haaglanden op vrijdag 18 november 2022 de themabijeenkomst ‘’Zie je mij?’’ vanuit museum Beeld en Geluid in Den Haag. Lotgenoten van kindermishandeling, professionals en overige belangstellenden waren van harte uitgenodigd om hierbij deels live en onbeperkt online aanwezig te zijn. Ruim 200 deelnemers gaven gehoor aan deze oproep. De dag stond in het teken van het zien, horen en voelen van de impact van huiselijk geweld en kindermishandeling. De vele hartverwarmende reacties gaf aan hoezeer dit thema de deelnemers had geraakt. 

Trauma’s die ontstaan door huiselijk geweld en kindermishandeling laten levenslang sporen na, bij alle vormen, van partnergeweld en kindermishandeling tot verwaarlozing, fysiek en emotioneel geweld. Ook jarenlange therapie laat het trauma niet verdwijnen. Wat wel mogelijk is: iemand die te maken heeft (gehad) met huiselijk geweld of kindermishandeling helpen zijn of haar littekens, zichtbaar of onzichtbaar, te omarmen. Pas dan zal diegene zichzelf kunnen helen.

De dag start met het gevoelige nummer van Trijntje Oosterhuis met de woorden “Ken je mij? Wie ben ik dan? Weet jij mij beter dan ik?” Met op de achtergrond een slideshow met aangrijpende quotes van deelnemers van het nieuwe boek ‘Zie je mij?’ van Hameeda Lakho en Jeroen Wapenaar.

Gesprekstafel
Aan de gesprekstafel vertellen deelnemers Ferry, Sanne, Jacqueline en Esther uit het boek ‘’Zie je mij’’ moedig en openhartig hoe trauma doorwerkt in hun leven, hoe zij zorg en hulpverlening hebben ervaren en wat echt helpt als je ervaringen met huiselijk geweld en kindermishandeling met je meedraagt. Wat is er nodig voor veiligheid, vertrouwen en preventie? Onder deskundige begeleiding van dagvoorzitter Hameeda Lakho, directeur van Academie van Herstel en Ervaringsdeskundigheid en de vele rake, empathische en waardevolle adviezen van in trauma gespecialiseerde experts prof. dr. Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater) en dr. Sietske Dijkstra (psycholoog en expert relationele veiligheid, onderzoeker).

Kijken met compassie en durf de juiste vragen te stellen
Sietske Dijkstra opende de bijeenkomst met hoe we de juiste vragen kunnen stellen. Wat is je overkomen? Wat is je echt overkomen? Deze vragen worden stelselmatig in zorgstelsels vakkundig omzeild. We zijn verloren om met meer compassie te kijken en te reageren en hoe de juiste vragen te stellen. Wat is er met jou gebeurd dat je mij niet aankijkt? Wat is er met jou gebeurd dat je zo boos bent? We oordelen veel sneller en dan komen we niet bij de gevoeligheid dat nodig is. Als er een persoon is die bijvoorbeeld zegt dat doet mij denken hoe mijn vader vroeger naar mij keek, dan biedt dat ruimte om het diepere gesprek aan te gaan. Je merkt dat er beweging komt, ook in een groepsproces kan men elkaar helpen.

Er is een gat tussen kennis en hoe die kennis efficiënt wordt toegepast en dat is verontrustend aldus Peter Adriaenssens. We zijn opgeleid vanuit het kennismodel en welke stappen te zetten. Trauma therapie is opgedeeld in stappen in bijvoorbeeld 5 of 12 sessies. Alsof de wens van de cliënt niet meespeelt. Daarbij is nederigheid van belang. Hoe zou ik jouw hulpverlener kunnen worden? Kan je mij helpen wat ik zou kunnen doen om contact te krijgen met jou? Slachtoffers hebben tijd, rust en veiligheid nodig om hun verhaal te kunnen vertellen en dat is voor iedere cliënt anders en vraagt een andere aanpak. Sommige zijn verder en anderen hebben meer tijd nodig. Kunnen we recht geven, veiligheid bieden en voelen, tijd nemen, sturing geven als een co-creatie om vooruit te kunnen gaan. Dit geldt niet alleen in de behandelkamer maar ook vooraf bij binnenkomst. In de bejegening, het welkom voelen en echt gezien worden.

Heling
Pas als je jezelf durft te omarmen wat je allemaal hebt meegemaakt en de littekens die je zichtbaar of onzichtbaar draagt, ontstaat heling. Bewust worden wat je is overkomen en woorden hieraan geven. Opnieuw verbindingen maken is belangrijk voor je eigen ontwikkeling. Je bent onderweg. Dit is een belangrijke boodschap om te delen. We erkennen de ernst maar we erkennen ook dat je jezelf in een nieuwe beweging kunt zetten.

Wat je nu voelt, wat nu moeilijk is voor jou, zijn dingen die in je kindertijd zijn gebeurd. Oplossing wordt gedacht in het verleden. Vaak denken mensen dat je de gekwetste emoties moet oplossen in dat verleden. Het gaat er om, om in contact te komen met gevoelens in het hier en nu en vandaag.

Boek Zie je mij? is een boek van hoop. Mensen die enerzijds de schade toelichten, de littekens die zij dragen en daarnaast komt het verhaal hoe ze terug verbinding gevonden hebben met hun krachten en hoe ze daar ontwikkeling aan hebben kunnen geven. Wanneer we trauma kunnen vertalen in verhalen, muziek, poëzie en dans en het echt in verbinding staan met jezelf en de ander, komt er beweging.

Ik heb nooit gedacht dat ik erover zou kunnen vertellen en schrijven wat ik heb meegemaakt of dat ik hier voor het eerst openlijk erover durf te spreken vertelde een deelneemster. Had je dat ooit gedacht dat je dat zou kunnen? Dat is heel belangrijk om te tonen.

We zijn niet onze stenen
Dr. Peter Rombouts, sloot de bijeenkomst af met een bijzondere Spoken Word en dans creatie. In rake woorden omschreef hij de indrukken van de dag. Enkele aangrijpende zinnen zoals ‘’Er zijn stenen. In onze magen. We dragen ze alleen. Niemand kan zien hoe groot, hoe zwaar of hoe scherp ze zijn. Alleen ik weet hoe ze daar terecht zijn gekomen.  Zie je mij? En mij? En mij? En mij? Zullen we de vraag gewoon stellen? Blijven stellen? Aan elkaar? Vandaag, morgen en overmorgen? Opnieuw deze vraag, steeds opnieuw? En zullen we de vraag doorgeven aan onze zonen en dochters? En zullen we dan zorgen dat niemand, nee niemand schroomt om te antwoorden?’’

Hieronder vind u de links naar:
-De powerpointpresentatie van deze bijeenkomst
-De monoloog van Sietske Dijkstra
Spoken words van Peter Rombouts

Lees ook het interview met Fonds Slachtofferhulp.

Alle actualiteiten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren